ATR certificaat

Wanneer je internationaal zaken doet met Turkije dan is het belangrijk om rekening te houden met een ATR. Met het ATR-certificaat hoef je minder of geen invoerrechten te betalen.

Wat is een ATR-certificaat precies?

ATR staat voor Associatie Turkije en is een douanedocument dat je gebruikt bij handel tussen landen uit de EU en Turkije. Met het ATR-certificaat betaal je geen of minder invoerrechten naar of vanuit Turkije.

ATR certificaat

Importeren uit Turkije

Goederen van herkomst uit Turkije kun je zonder invoerrechten invoeren in de EU. Wanneer je goederen koopt vanuit Turkije heb je een ATR-certificaat nodig. De Turkse herkomst wordt vastgelegd in het ATR-certificaat. Zo is het duidelijk wat de herkomst van de goederen is. Jouw Turkse leverancier moet het certificaat aanvragen bij de Turkse douane.

Exporteren naar Turkije

Wanneer je goederen verkoopt aan een klant in Turkije heb je naast het ATR-certificaat ook een exportdocument nodig. Met een exportdocument toon je aan dat de goederen de Europese Unie verlaten hebben. Dat is van belang voor je btw-administratie. Om een ATR-certificaat geldig te maken moeten deze gecontroleerd worden door de douane. Hiervoor gebruikt de douane je ingevulde certificaat en het exportdocument.

Exporteer je naar Turkije? Onze douanespecialisten regelen eenvoudig de uitvoeraangifte en ATR-certificaat voor je. Hiermee kan jouw koper ook gebruik maken van een vrijstelling op invoerrechten.

Beperkingen van een ATR-certificaat

Er zijn producten waar extra heffingen voor gelden, ondanks het gebruik van een ATR-certificaat. Dit geldt bijvoorbeeld voor de meeste landbouwgoederen en sommige staalproducten. Voor deze producten kun je wel een verlaging van invoerrecht verkrijgen met behulp van het EUR-1 certificaat.

otentic customs douane expediteur uitsnede

Geldigheidsduur van een ATR-certificaat

Een ATR-certificaat heeft een geldigheidsduur van vier maanden. Deze termijn gaat in na afgifte door de douane. Het certificaat moet binnen deze termijn gebruikt worden anders is het niet meer geldig. Daarom is het belangrijk dat er binnen deze termijn een invoeraangifte binnen de EU is gedaan. Er is geen minimale of maximale waarde verbonden aan een ATR-certificaat.

Onze douanespecialisten regelen jouw ATR-certificaat

Onze douanemedewerkers zijn gespecialiseerd in het opmaken van een ATR-certificaat. Wij hebben dagelijks te maken met het opstellen van dit document en kunnen je daarom volledig ontzorgen bij de aanvraag van een ATR. Daarnaast profiteer je van de garanties die je krijgt door onze AEO-status. Dus wanneer je zoekt naar volledige ontzorging van je zendingen, dan is Otentc Customs de partner die jou verder helpt!

Neem contact op met onze douanespecialisten indien je meer wilt weten of wanneer je geïnteresseerd bent in onze dienstverlening.

Wij werken o.a. samen met deze partners
partner oct
partner Italko
partner 3bm
partner connected
partner oct
partner fenex
partner lhs
partner nvs
partner LCB
partner Samen in de Regio
marcel-priester-otentic-logistics-060 ATR-certificaat voor Turkije aanvragen | Otentic Customs

Wat kunnen we voor jou betekenen?

"Als douane-expediteur handelen wij al je douanezaken soepel af. Wij zorgen dat het gehele proces vlot verloopt. Zodat je business probleemloos doorgaat."
Marcel Priester | Senior Douanedeclarant